Meester Kaasheer Bartholomeus
maakt het leven dat stukje lekkerder

Voor foodies uit Tienen en omstreken is de kaas- en delicatessenwinkel van Meester-Kaasheer Bartholomeus de ‘place-to-be’.

Een bezoek brengen aan de winkel is een ware culinaire belevenis maar tegelijk ook een opgave. Telkens opnieuw valt het zwaar om een keuze te maken uit het grote aanbod aan kazen en uit de mooie selectie van fijne vleeswaren, broden en ander lekkers.

Maar als je eenmaal deze uitdaging tot een goed einde hebt gebracht rest er je enkel nog thuis volop te genieten van een feestmaaltijd.

Bartholomeus Van den Daele legt de lat hoog, op alle vlak. Hij selecteert zorgvuldig vele kazen op de vroegmarkt in Rungis, bij Parijs, of bij de kaasmakers zelf. Voor je deze lekkernijen in de winkel aantreft wordt elke kaas ondergebracht in de rijpingskelders bij een collega om daar te rijpen in een aangepaste omgeving. Elk type kaas vergt een aangepaste kelder, met een ander klimaat.

De kaasmeester investeert niet alleen in uitzonderlijk kwalitatieve kazen, ook zijn personeel mag er zijn! Bart kan beroep doen op een goed opgeleid en dynamisch team, nooit verlegen om een woordje uitleg, wat advies of een grapje. De sfeer in de winkel is dan ook uniek: professioneel en sereen, maar tegelijk hartelijk en informeel. Als je Bart in het vizier krijgt, aarzel dan niet om met hem een praatje te slaan – als de tijd het hem toelaat.

Leven in Tienen zonder Bartholomeus (en zijn kazen) zou niet hetzelfde zijn.


Historiek

Kaasmeester Bart Van Den Daele studeerde in 1980 af aan de bekende hotelschool Ter Duinen, in Koksijde. Al in 1982 besliste hij om een kaas- en delicatessenwinkel te starten in het Tiense. De winkel bevond zich in de Leuvensestraat, maar niet op de huidige locatie.

In 1991 maakt Bartholomeus de verhuis naar de Leuvensestraat nummer 38, waar de zaak nu nog steeds gevestigd is. Onlangs werd de winkel nog volledig gerestyled en klaargestoomd voor de komende jaren.

U merkt het, Bartholomeus is een zaak met geschiedenis, maar ook eentje waar men blijft investeren in de toekomst.

Zaakvoerder Bart Van Den Daele zet zich in voor talrijke (lokale) handels- en vakorganisaties. Zo was hij al Zelfstandige van het Jaar, Laureaat van de Arbeid en voorzitter van de Kaasridders Verbroedering.

Een ondernemer pur sang, maar in de eerste plaats eentje met passie voor zijn producten.


De geschiedenis van Bartholomeus van Tienen

Rond de jaren 1215, ingevolge de afstand van goederen onder Oplinter aan de orde van Citeaux, werd door een zekere Bartholomeus van Tienen een abdij gesticht bij Nederheim. Deze goederen, gelegen langs de oevers van de Gete, werden vooral geschonken aan de pas gestichte abdij door Arnold, heer van Wezemaal en Oplinter, en door Hendrik I, hertog van Brabant.

Bartholomeus werd geboren omstreeks 1150 uit een eenvoudige familie. Geruime tijd volgde hij de lessen te Leuven van Heribertus, een edelman. Toen hij afgestudeerd was trok hij naar het Heilig Land, waar hij onder de muren van Jerusalem streed.

Na zijn terugkeer leerde hij het ambacht van zijn vader en later huwde hij Gertrudis. Zij schonk hem twee zonen en vier dochters die allen het geestelijk kleed aantrokken.

In 1215 bekostigde hij de oprichting van de abdij van Maagdendaal te Oplinter, waarvan hij de algemene leider werd.Dit klooster was eveneens van de orde van Citeaux, een afdeling van de Benedictijnenorde.

Bartholomeus stierf in 1247, hij was toen 97 jaar oud!

In 1867 werd Bartholomeus door de stad Tienen herdach. De stad plaatste in haar hoofdkerk een glasschildering die Bartholomeus voorstelt met zijn dochters, elk een klooster dragend en omringd door lokale geschiedkundige figuren.

Bron: Louis Ginckels, voormalig gemeentesecretaris van Oplinter, “Oplinter vroeger en nu”, 1963